Preskoči na vsebino


Krščanski pogreb

Dan in uro pogreba vaših pokojnih določimo sporazumno z vami. Ko uredite vse potrebno na pogrebni službi, se oglasite v župnišču.  Pogrebna služba tega ne more storiti namesto vas! Zvonjenje po podružnicah naročite pri mežnarjih, oz. ključarjih, plačate pa v župnišču. Duhovnik pride zvečer pred pogrebom ali dopoldan na dan pogreba molit k pokojnemu.  Tedaj imate tudi priložnost, da opravite sveto spoved. Z dobro sveto spovedjo se na pogreb najlepše pripravimo in vredno prejmemo sveto obhajilo. Opozorite svojce, ki redno ne hodijo k maši in zakramentom, naj nepripravljeni in nevredno ne pristopajo k svetemu obhajilu. Posebej opozarjamo samo civilno poročene in živeče v izvenzakonski skupnosti, da ne morejo prejemati svetega obhajila.

Mašni nameni ob pogrebih

Za svete maše (prav tako v druge dobre namene: za Karitas, za misijone…) lahko darujete pri svojcih pokojnega v poslovilni kapeli (vežici) ali doma. Lahko pa tudi pri duhovniku v zakristiji 20 minut pred pogrebom.
 
Namesto cvetja na grob, ki hitro uvene in veliko stane, lahko darujete za potrebe župnije, za cerkve, za misijone, Karitas ali za svete maše. Vaš dar v te namene oddate pri sorodnikih pokojnega ali pri župniku  v zakristiji 20 minut pred pogrebom. V župnišču in prostorih karitas so vam na voljo tudi posebne svečke karitas v lični embalaži. Z nakupom te svečke darujete za ljudi v stiski 10 ali 15€. vaše dobro delo tako namenite v duhovno korist pokojnega.

 Print Friendly and PDF